Ahmet Turan Alkan.net Gayriresmi Ahmet Turan Alkan Sitesi

Sâbık reisicumhurumuz Süleyman Demirel Beyefendi'ye medyûn-ı şükrânım: Evvelen bizzat kendileri Resimli Fen ve Tabiat Ansiklopedisi misâli engin bir mütebahhireye mâlik bulunmakla mâşallah, oku oku bitmiyor ve bizi çağdaş gelişmelerden dem be dem haberdar ediyorlar.

Ayrıca kendilerine beni hâlâ kendimi çocukmuş gibi görmeme yardım ettikleri için de şükran duyuyorum. 1962'de o, AP genel başkan yardımcısı iken ben ilkokul 2'de idim. Sayın Demirel'in her ufuk açıcı konuşmasını dinlediğimde (meselâ "Asker ülkenin iyi yönetilmesini herkesten çok ister" gibi), "ben daha çocuğum, başımızda da Demirel var çok şükür" deyip rahatlıyorum.


Kadıköy Belediye Reisi, Göztepe Parkı'ndaki fidanlığa cami yaptırmaya kalkışan zihniyete karşı başlattığı mânidar mücâhedeyi yeni bir burca naklederek, caminin engellenmesi için dava açacak beher vatandaşın mahkeme masraflarını üstlenmeyi taahhüd buyurmuşlar. Bu, meselâ DYP ve ANAP gibi diğer muhalefet partileri için resmen haksız rekabet anlamına geliyor. En kalabalık muhalefet teşkilatı olarak CHP, AK Parti'nin bütün kusurlarını ve noksanını kapatan bir reklam şirketi gibi çalıştıkça asıl zarara uğrayan sair muhalefet partileri oluyor. Denklem karışık gibi görünüyor ama değil, şöyle: Hangi parti iktidarda olursa olsun CHP muhalefette ise problem yok demektir; CHP bir şekilde (bkz. Kadıköy dolayları) iktidarın imajını düzeltir.


Resmi Gazete'nin logosu bundan böyle kırmızı basılacakmış; bir an tüylerim ürperdi ve ülke nereye gidiyor diye acı acı hayıflandım.

Cumhuriyetçi güçleri ve Kızıl elma ittifakını müteyakkız bulunmaya davet ediyorum; bu işler böyle olur; evvela Resmi Gazete'nin logosunu kırmızıya boyarlar, ardından küçük ilân ve reklâm almaya başlarlar. Arası fazla geçmeden, "bu ne biçim gazete, spordan bahsetmez, köşe yazarı yoktur" lâfları edilmeye başlanır, ondan sonra bakarsınız ki devletin gazetesi iktidarın borazanı oluvermiş!..


Türk Telekom yeni ADSL tarifelerini güya öyle bir kurnazlık stratejisi ile hazırlamış ki, benim gibi saf aboneler, aynı paraya erişim hızının iki kat artırıldığını zannedip durmakta idiler. Halbuki hesap pek basit imiş (bilgileri internetten derledim; vebali aktaranın boynuna).

Alavere-dalavere, Türkiye'de yeni tarife ile 0.5 Mbit bağlantı hızına 75 dolar ücret ödenecek. Peki "çağdaş dünya"da durum nasıl diye merak ederseniz durum şöyle: Japonya'da 47 MBit 38, İsveç'te 24 MBit 35, Almanya'da 2 MBit 36 dolarlık tarife ile ücretlendiriliyor.

Ulaştırma Bakanı, internet kullanıcılarını araba sürücüleri ile karıştırıyor galiba; benzini vergilendirme politikasını internet servis ücretlerine giydirmeye çalışırken dikkat etmek lazım çünkü bu internet cemaati kafayı takarsa bakanı bile koltuğundan edebilir.


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 29 Ekim Cumhuriyet kutlamaları esnasında Anıtkabir'de tören defterini imzalarken, geçen senenin hilâfına âniden susuzluk hissine kapılıp su içmemesi, ülkenin yüksek kesimlerinde şükrancalık namazlarının edâ edilmesine sebep olmuş gibi görünüyor. Ben ise hadiseleri serinkanlı bir soğukkanlılık (ne demekse?) ile takib etmeyi uygun buluyorum.


Efendim, Ramazan bayramınızı tebrik ederim. Bu sene mübarek oruç mevsimi serin havalara isâbet etti, iyi oldu; şimdi bir başka hususu merak etmekteyim; bakalım önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de Kurban Bayramı Hac mevsimine denk düşecek mi?