Ahmet Turan Alkan.net Gayriresmi Ahmet Turan Alkan Sitesi

Kotu haber, iyi haberdir" hukmu, sadece bizde degil, global haberlesmenin de vazgecemedigi bir gecerlilik tasiyor. Felaket, cinayet, cinnet, rezalet haberleri her yerde ajanslarin bas taci; haberlesmenin tabiatini dogru teshis etmek gerek. Bizim haberlesme iklimimiz, kotu haberlerin abartilmasindan oturu degil, haberin genellikle suiistimale ugramasiyla, manipule edilmesiyle, onceden belirlenmis bir maksat cercevesinde carpitilmasiyla tahammul edilmez bir tabiata burunuyor. Haber editorleri de isin farkinda olmali ki her bultende araya hic degilse bir kere, "simdi de iyi bir haber" cumlesiyle sunulan bir guleryuzlu haber koymayi ihmal etmiyorlar; ama netice itibariyle gunun ikinci yarisina, yani geceye hirpalanmis bir asapla, orselenmis bir halet-i ruhiye ile baslamaktan kurtulamiyoruz.

<!--more-->

Basimiza gelenler sadece haber bultenlerindeki kotu haberlerden ibaret olsaydi, herhalde simdiye kadar cumleten cinnet gecirmis olurduk, halbuki Turkiye, yuzeye (yani haber bultenlerine) pek aksetmeyen derin akintilar gibi kendi gundemini tayin edebiliyor. Iste birkac gun once postadan cikan kalin zarfin icindeki kitap (*), gorunen sathin cok derununda seyreden Turkiye gundeminden bir iyi haber birakti masama.

Gectigimiz yilin 16-18 Ekim tarihlerinde Konya'da "Milli Kulturler ve Kuresellesme" ismiyle bir ilmi toplanti tertiplendi. Turk Ocaklari Genel Merkezi'nin Selcuk Universitesi'yle isbirligi yaparak gerceklestirdigi bu toplanti, buyuk fikir adamimiz rahmetli Prof. Dr. Erol Gungor Bey'in aziz hatirasina adanmisti. Postadan cikan kitap, iste bu toplantiya sunulan teblig ve tartismalarin zabitlarini ihtiva ediyordu. Birkac saat sure icinde merakla didikledigim kitaptan basimi kaldirip arkaya yaslandigimda derin bir ic ferahligi hissettim: Bu, iyi bir haberdi! Haber bultenlerinin samataci bir patavatsizliklariyla kirlenen zihnim duruluverdi; devletin ust katinda olup-bitenler, yolsuzluk, cete, ihmal, skandal, calkantilari birden gozumde kuculdu. Her ne kadar "birinci sinif vatandas" oldugumuz yerli-yersiz vesilelerle basimiza kakilsa da, siradan yurttaslar olarak kamu islerinden "inadina(!)" tecrid edilmekligimizin ofkesi azaldi; "n'olacak bu memleketin hali?" sualinin yakici endisesi hafifledi. Masamda duran "Milli Kulturler ve Kuresellesme" kitabinin kapagina sevgiyle dokundum ve hissettim ki bu kitabin iki kapagi arasindaki binlerce kelimenin ardinda, her seye ragmen Turkiye'yi "dik tutan" kimya ile yogrulmus ilim sahibi, mutevazi, karakterli, mesuliyet hissi gelismis, dengeli, vakur ve dirayetli insanlar durmaktadir. "Sagduyu" bu memleketi henuz terk etmemistir, "akliselim" bizi henuz oksuz birakip uzak iklimlere gocmemistir; ilim, akil ve inanc, hala sahip oldugumuz en buyuk mevhibedir ve Turkiye, -siyasi manada- "muktedir" olmadigi halde, rezalet cikarmadigi, skandallara karismadigi, gundelik degerler ugruna ve onurunu zedelemek pahasina ilmini ve tecrubesini satmadigi halde kendini hakikate adamis cok muhim bir insan kalitesine sahiptir.

Keske kitabin munderecati hakkinda daha cok bilgi verebilseydim; ama en azindan oturum basliklarini ve teblig veren ilim adamlarinin isimlerini sunmak isterim: Birinci ve ikinci oturum "Son Yuzyilda Dunya ve Turk Dunyasi" basligini tasiyor; bu bolumde sirasiyla Ilber Ortayli, Emin Carikci, Ahmet Yasar Ocak, Muzeyyen ve Suleyman Saritas, Ramazan Acun, Oya Akgonenc, Turgut Cansever, Korkut Tuna ve Yusuf Erbay'in tebligleri yer aliyor. Ucuncu ve dorduncu oturum "Erol Gungor ve Kuresellesme" konusuna ayrilmis; teblig sahipleri: Mumtaz'er Turkone, Rasih Demirci, Fahri Unan-Mehmet Ozden, Suleyman Hayri Bolay, Mustafa Ozdemir, Ibrahim Sahin, Bahaeddin Yediyildiz, Besir Ayvazoglu, Recep Kilic ve Orhan Gokce.

Gerek bu ilmi toplantiyi tertipleyen kurumlara, gerek teblig sahibi ve tartismacilara sahsen sukranlarimi sunmaktan zevk duyuyorum. Bu, gercekten "iyi bir haber"di; darisi daha nice iyi haberlere!

(*) Bazi okuyucular, bahsettigim kitabi edinmek isteyebilirler; kitabin ic kapaginda "isteme adresi" olarak iki yer gosterilmis: Ilki, "Turk Ocaklari Konya Subesi", telefonu: 0332 351 31 50. Ikincisi: Turk Ocaklari Genel Merkezi - 0312 284 35 90 (6 hat).